Dijital Diş Hekimliği

Teknolojinin hızla gelişmesiyle sağlık alanında da pek çok ilerleme kaydedilmiştir. Tıbbi alandaki bu gelişmeler aynı zamanda ağız ve diş sağlığı alanındaki tedavi yöntemlerini de etkilemiş ve hızlandırmıştır.

Gelişen teknoloji, ağız ve diş alanında bilgisayar destekli uygulamalarla (CAD-CAM) tedavilerin daha sağlıklı ve hızlı ilerlemesini sağlamıştır. Yöntem olarak, bilgisayar destekli tasarım (CAD-Computer Aided Design) ve bilgisayar destekli imalat (CAM-Computer Aided Manufacturing) olarak iki aşamadan ve iki cihazdan oluşmaktadır.

Dijital diş hekimliği, bilgisayar desteğiyle doğrudan hasta ağzından dijital ölçü alma, tarama ve hastaya uygun restorasyonlarla diş üretimi yapılabildiği günümüz teknolojisidir.

Dijital tarama (Ölçüm); Hastanın kliniğe gelmesinin ardından işlem yapılacak dişlerin dijital tarayıcılarla 3 boyutlu olarak taranması ve bilgisayara aktarılmasıdır.

Dijital tasarım; Bilgisayar ortamında oluşan 3 boyutlu tarama görüntüsü üzerinde dişin şekli, diş eti ile uyumu gibi tüm diş tasarımının dijital olarak yapılmasıdır.

Dijital diş üretimi; Dijital ölçüm ve tasarımın ardından dijital üretim aşamasına geçilerek, 3 boyutlu yazıcılarla (cad-cam destekli frezeleme makineleriyle) dişin üretiminin gerçekleşmesidir.

Porselen Dişler; Porselen dişlerin laboratuvarda üretiminin ardından son kontroller yapılarak hastaya uygulanmaktadır.

CEREC CAD-CAM sistemiyle her türlü restoratif diş tedavisi yapılmaktadır. Estetik diş hekimliğinde sık uygulanan yaprak porselen, zirkonyum kaplamaporselen kuron, full seramik kuron ve özellikle sağlıklı diş dokusunun çok az kaldığı vakalarda yapılan porselen inley-onley dolgular bu sistemler sayesinde en kısa süre üretilip hastalara uygulanmaktadır.

CEREC Kullanım Alanları

CHAIRSIDE Yöntemi Nedir?

Chairside yöntemi, özellikle restoratif tedavilerde hastaların geçici kaplama ya da dolgu kullanmasına gerek kalmadan daimi restorasyonun tek seansta tamamlanması anlamına gelmektedir. İşlem tek seans içinde baştan sona tamamlanmış olur. Bu dijital diş hekimliğinde son yıllarda gelinen en iyi noktadır.

Nasıl Uygulanır?

Ağız içerisinden kolaylıkla görüntü alabilen özel bir kamera sayesinde restorasyon yapılacak dişin ölçüsü dijital olarak alınmakta ve bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. 10-15 dakika içerisinde dijital restorasyon tasarımı büyük bir hassaslıkla yapılır. Bu tasarım, 3 boyutlu olarak seçilen porselenin cinsine göre 5-15 dakika arasında el değmeden hazırlanır ve üretimi tamamlanmış olur. Cilalama işleminin ardından restorasyon ağız içerisine uygulanabilecek duruma gelir. Tedavinin toplam süresi yapılacak restorasyon sayısına göre değişkenlik gösterir. Bazen diş sayısı fazla olduğu durumlarda işlem 2-4 saat arası sürebilir. Çoğu zaman tedavi bir gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Dijital Diş Hekimliği Tedavisinin Avantajları

Dijital diş hekimliği tek seans gibi kısa bir sürede tedavi edildiği ve estetik bir görüntü oluşturduğu için avantajlıdır. Hastalar, provasız tek seansta istedikleri formda dişlere sahip olurlar. Tedavi süreci baştan sona bilgisayar ortamında gerçekleştiği için hatasız sonuçlar elde edilmektedir. Dijital diş hekimliği geleneksel ölçü malzemeleri kullanılmadığı için hastalara konforlu tedavi imkanı sağlamaktadır.

Dijital Diş Hekimliği Tedavisi Sonrası

Tedavi sonrasında dijital diş hekimlerinin verdiği tüm tavsiyelere uymak gereklidir. Hekimlerin tavsiyelerine uymak hem iyileşme sürecini kısaltmakta hem de dişlerin zarar görmesine engel olmaktadır. Genel olarak pek çok dijital diş tedavisi sonrasında bir süre sıcak, soğuk ve sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun dışında dişlerin bakımına özen gösterilmeli ve tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalıdır.