İmplant Nedir?

İmplant, eksik dişlerin yerine çene içerisine yerleştirilen, vida şeklinde yapay bir diş köküdür. Çene kemiğinin titanyum maddesini vücudun bir parçası olarak algılamasından kaynaklı implantlar titanyumdan yapılmaktadır. Bu yüzden yüksek doku uyumu gösteren implantların başarı sağlama oranı yüksektir. İmplantlar ağıza en uygun ve doğal bir şekilde restore edilir. İmplantın en büyük özelliği komşu dişlerin kesilmeden uygulanabilir olmasıdır. Bir diş eksiği olan ya da hiç dişi olmayan bireylere kadar bir çok hastada uygulanabilir olması önemlidir. İmplant uygulamasının ardından hastalar güvenli bir şekilde herşeyi yemeye devam edebilir. Hastalar dişlerini yeni ya da uzun zaman önce kaybetmiş olsalar bile implant uygulaması yapılabilir. İmplantlar, doğal diş gibi görünür, hissettirir ve çiğneme fonksiyonunun yapılmasını sağlar.

Nasıl uygulanır?

İmplant uygulamasında planlama çok önemlidir. İlk olarak hastaya kapsamlı bir ağız muayenesi yapılmalı ve implant yerleri tespit edilmelidir. Tedavi öncesinde alınan tüm fotoğraf ve görüntüler tedaviye yardmcı olmaktadır. Bilgisayar teknolojisi implant tedavisinin eksiksiz takip edilmesini sağlamaktadır. Çekilen tomografilerin bilgisayara aktarılmasının ardından implant uygulanacak kemiğin ve bütün yüzün 3 boyutlu görüntülerinin oluşturulmasıyla tedavi süreci başlamaktadır.

İmplant yerleştirilmesi cerrahi bir işlem olduğundan, kullanılan malzemelerin kalitesi, ortamın sterilizasyon ve hijyen şartlarının sağlaması çok önemlidir. İmplant operasyonu lokal anestezi veya hastanın isteği doğrultusunda sedasyon (uyku hali) altında yapılabilir. İşlem, implant uygulama sayısına göre 45 dakika ya da 1 saat sürer. İşlemden bir hafta sonra hem kontrol amacıyla hem de operasyon sırasında uygulanan dikişlerin alınması için hastayla görüşülmelidir. Kemik ve implantın durumuna göre genellikle iki, üç ay içerisinde implantın kemiğe kaynaması beklenir. İmplantın kemiğe kaynamasının ardından protez uygulanmaya başlanabilir. Bu süre zarfında hastaya geçici diş takılabilir.

İmplant işlemi sırasında ağrı hissedilmemektedir. İşlem sonrasında hafif ağrı olması mümkündür. Bu yüzden hastalar diş hekimlerinin tavsiyesiyle ağrı kesici ve antibiyotik kullanabilirler.

Avantajları nelerdir?

İmplantların üzerine yapılan protezler daha iyi çiğneme ve konuşma fonksiyonların kazanılmasını sağlar. En önemli faydası çene kemiğinin dişsiz kalması durumunda kemik erimesinin engellemesidir. İmplant sağlam dişlere dokunmadan, ihtiyacı olan bölgelere uygulama yapılmasını sağlar. Bütün dişlerini kaybetmiş hastalara implant sayesinde sabit protez yapılabilir. Estetik bir görünümün yanında diğer tedavilere göre ağız içi dokuların daha sağlıklı korunmasını sağlar. Estetik bir görünüm ile özgüvenin geri kazanılmasında ve daha mutlu bir yaşam sürdürülmesinde etkili olur.

İmplant tedavisi dayanıklı ve uzun vadeli bir çözüm olarak görülür. Modern dönemin en güvenilir tedavi yöntemlerinden biridir.

İmplant tedavisi sonrası

İmplant sonrası diş hekiminin tüm uyarıları dikkate alınmalıdır. İşlem sonrasında 30-40 dakika boyunca bölgeye tampon yapılmalıdır. Özellikle cerrahinin birinci günü gargara yapılıp tükürülmemelidir. İmplant cerrahisi sonrasında 2-3 gün işlem bölgelerinde şişlik oluşabilir. Hastaların bir kaç gün sıcak olmayan ve yumuşak gıdalar tüketmesi, buz kompres uygulamaları yeterli olabilmektedir.

İmplant sonrası ağız bakımı

İmplantlar, standart ağız bakım araçlarıyla temizlenebilir. Diş fırçası, diş macunu ve diş ipi kullanımının yanında hekimin tavsiye edeceği özel ipler, arayüz fırçaları ve ağız duşlarıyla temizliği sağlanmalıdır.İmplant uygulaması yaptıran hastaların rutin olarak 6 ayda bir diş hekimini ziyaret ederek ağız kontrollerini yaptırması faydalıdır.