Radyolojik Diş Hekimliği Nedir?

Radyolojik diş hekimliği, radyoloji teknolojisinin aktif olarak kullanıldığı diş hekimliği dalıdır. Radyolojik diş hekimliğinde, radyoloji cihazlarının aktif olarak kullanımıyla beraber gerçekleştirilen uygulamalardır. Yalnızca belli başlı hastalığı bulunanlarda ve hamilelerde uygulanmaması gereken diş hekimliğinde radyoloji, çok yönlü olarak olumlu sonuçları verir.

Çıplak gözle diş hekimlerinin görebileceği noktaların dışında çok daha kapsamlı bir görüşün alınabilmesinden dolayı, eksiksiz olarak tedavinin gerçekleştirilebilmesi sağlanır.

Nasıl Uygulanır?

Ülkemizde sıklıkla kullanılan radyolojik diş hekimliğinde X ışınlarının, hastanın çene bölgesinde ilgili dişin hedef alınmasıyla gerçekleştirilir. Diş hekimliğinde radyoloji teknolojisinin pratik olarak kullanılabilmesi, tedavi edilecek bölgenin röntgen cihazıyla görüntü alınabilmesinin mümkün olmasını sağlar. Uygulama aşamasında hasta için eğer genel sağlık durumu olumsuz anlamda etkilenebilme tehdidine sahipse, X ışınları için gerekli önlemler alınır. Hastalar oldukları yerde sabit kalarak belirli bir sürenin ardından radyolojik görüntüleme sonuçlarını alabilirler.

Panoramik Grafi, Sefalometrik Grafi, diğer ağız dışı radyografiler, Dental Bilgisayarlı Tomografi (CBCT), Ağız İçi Dijital Radyografi (RVG) uygulamaları radyolojik diş hekimliği alanında tedavi öncesinde durum değerlendirmesi için kolaylık sağlar.

Panoramik Film: Panoramik röntgen, çenelerin, tüm dişlerin, çene ve dişlerdeki birçok rahatsızlığın tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmleridir. Panoramik röntgen, çene ve dişlerde gözle görülmeyen çürük, kist ve tümör gibi oluşumların teşhisinde gereklidir. Bu röntgen, tedavi planlamasının daha hızlı ve eksiksiz olmasını sağlar. Bu röntgenler tedavi uygulanacak alanı geniş bir şekilde gösterir ve operasyonun başarısını artırır.

Periapikal Röntgen: Diş hekimliğinde kullanılan, 3×4 cm boyutunda, birkaç dişi ve köklerinin etrafındaki bölgeyi görüntülemek amacıyla çekilen röntgendir. Panoramik röntgene göre daha küçük bir bölgeyi görüntüler ama daha ayrıntılı bir inceleme sağlar. Hasta, ağzının içindeki filmi parmağıyla tutup dişine yaslar ve film böyle çekilir. Çocuklar için 2×3 cm boyutlarında film de vardır.

Ağız İçi Kamera: Ağız içi kamera ile diş muayenesi sırasında, ağızdaki tüm diş taşlarını, çürükleri, eski dolguları ve kuron-köprü restorasyonlarını ekrandan görerek tedavi kararı verilir.

Radyolojik Diş Hekimliğinin Avantajları

Diş hekimliğinde radyolojik uygulamalar sayesinde tedavilerde oldukça olumlu sonuçlar elde edilmektedir.

  • Hızlı şekilde görüntü elde edilebilmesi
  • Hekimin gözle göremeyeceği noktaların görülmesi
  • İşlemlerin pratik şekilde tamamlanması
  • Tedavinin sonuçlarının etkili seviyeye çıkarılması
  • Ekstra işlem gerektirmiyor olmasıdır.

Radyolojik Tedavi Sonrası

Radyolojik diş hekimliği tedavisi sonrasındaki aşama tedavi aşamasıdır. Diş hekimi, dişlerin görünmeyen kısımlarına dair net olarak bilgileri edindikten sonra gerekli tedavi planlanır. Radyolojik cihazlar yardımıyla gerçekleştirilen uygulamalar başarılı tedavi olanağı sunmaktadır. Hastalar radyolojik uygulamanın günlük hayatlarına herhangi bir sorun yaşamaksızın geri dönebilirler. Diş hekimliğinde radyoloji, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak kullanılır.