Protez Diş Hekimliği Nedir?
Nasıl Uygulanır?
Tam protez dişler, ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 5 seansta hazırlanır. 5 seans için ortalama 2 hafta gibi bir süre yeterli olabilir. Gerekli durumlarda seanslar uzatılabilir.
Sabit Protezler: Meydana gelen kayıpların dişler üzerine sabitlenen ve hastanın kendi dişi veya dişleri gibi kullandığı protez tipleridir. Tek bir diş üzerindeki madde kayıplarının giderildiği kron veya diş eksikliklerinin tamamlandığı köprüler sabit protezler olarak adlandırılır. Kron ve köprü protezini tanımlamak amacıyla kullanılan genel terimdir. Diş eksikliklerinde fonksiyon olarak en fazla tercih edilen protez tipidir.
Kron: Tek bir diş üzerine yapılan sabit protez tipidir. Doğal diş küçültülür, üzerine yapılan kron (kaplama) özel bir yapıştırıcıyla yapıştırılır ve hasta tarafından çıkartılamaz.
Köprü: Diş eksikliği olan bir bölgenin her iki tarafındaki doğal dişler destek alınarak eksik diş veya dişlerin tamamlanması için yapılan sabit protez tipidir.
Hareketli Protezler: Hareketli protezler, eksik dişlerin tamamlanmasında sıklıkla kullanılan tedavi yöntemidir. Eksik diş sayısının sabit bir protezle telafi edilemeyeceği durumlarda uygulanır. Protezin çene üzerindeki bazı dişleri eksik olması halinde tamamlaması için parsiyel protez; çenedeki dişlerin tümünün eksik olması durumunda ise, total protez diye adlandırılır. Günümüz teknolojisinde protezlerle doğal görüntüyü ve hastanın estetik beklentilerini sağlamak oldukça kolaylaşmıştır. Tam protezler akrilikten başarılı olarak yapılırlar. Parsiyel protezlerde ise iskelet kısım metal alaşımdan oluşurken dişlerin bulunduğu kısım akrilikten yapılarak estetik bir görüntü sağlanır.
İmplant Üstü Protezler: İmplantlar eksik dişlerin tamamlanmasında uygulanan bir yöntemdir. İmplantın bir parçası cerrahi işlemle kemik içine yerleştirildiği için, hastalar implantları gerçek dişler gibi hisseder ve kullanırlar.
Protez Diş Hekimliğinin Avantajları
- Yapılacak sabit protez ile çiğneme daha kolay ve rahat olacaktır.
- Yapılacak sabit protez ile konuşma ve görünümde olumlu değişiklikler olacaktır. Çünkü diş pozisyonlarının konuşmada, dudak ve yanakların desteklenmesinde önemli bir rolü vardır.
- Kaybedilen dişler dolayısıyla oluşan tüm sorunlar için başarılı çözümler sunar.
- Bir kez yapıldıktan sonra tekrar tekrar işlem gerekliliği bulunmaz.
- Kullanımı bir sürenin ardından son derece rahattır.
- Kırılmaz, çürüme veya bozulma gibi sorunlara karşı dayanıklıdır.
- Uzun süreli olarak kullanıma uygundur.
- Ağız içerisinin her zaman rahat olmasını sağlar.
Protez Diş Hekimliğinin Avantajları
Diş protezi tedavi uygulamalarının gerçekleştirilmesinin ardından hem sabit hem de hareketli protezlerin dikkatli şekilde kullanılmaları büyük öneme sahiptir. Her zaman doktor tavsiyelerine uyulmasının yanı sıra, bakımlarını aksatmama, hijyenini sağlama gibi temel işlevlerin gerçekleştirilmesiyle kullanımında kusursuz sonuçlar alınır. Protez çeşitlerine göre doktor tarafından tedavinin hemen ardından belirli ekstra uygulamaların gerçekleştirilmesi gerekebilir. Özellikle hassasiyet oluşumuna karşı koruyucu önlemlerin alınması sayesinde maksimum seviyede başarılı sonuçların elde edilebilme olasılığı yükselir. Sabit ve hareketli protez tedavilerinin tamamlanmasının ardından ilk 1 hafta sıvı beslenme gerekliliği doğabilir. 1-2 haftalık sürenin ardından beslenme püre ve sonrasında katı yiyecekler olarak ayarlanır.